Jadalne konopie - uniwersalne lekarstwo

 Strona główna / Lecznicze zastosowanie konopii / Jadalne konopie - uniwersalne lekarstwo

Jadalne konopie - uniwersalne lekarstwo

Choć niewiele osób o tym wie, istnieją jadalne konopie. Niełuskane lub łuskane ziarna tej rośliny są nie tylko smaczne i pożywne, ale również zdrowe.

Jadalne konopieDlatego też zaleca się ich dodawanie do różnego rodzaju pokarmów, jako leczniczy dodatek. O tym, co takiego zawierają i na jakie schorzenia pomagają, opowiadamy w niniejszym artykule.

JADALNE KONOPIE A ZDROWIE

Nie trzeba się obawiać, że wpływ jadalnych konopi będzie negatywny - są bowiem bardzo zdrowe i mogą wręcz pomóc w pozbyciu się pewnych chorób oraz zapobiec powstaniu pewnych schorzeń. O czym mowa? Na przykład o problemach z układem trawiennym. Jadalne konopie doskonale regulują proces trawienia, a dodatkowo zawierają pożywny błonnik - prawdziwy hit obecnych czasów - który wpływa na poprawne trawienie pokarmu, a także na uczucie sytości. Polecany jest osobom, które przeszły na dietę i nie chcą odczuwać głodu. Błonnik pęcznieje w żołądku i dzięki temu przez długi czas po spożyciu pokarmu, w którym się znajduje, czujemy się pełni. Prócz tego, jadalne konopie wpływają bardzo pozytywnie na układ krwionośny człowieka, jak również na jego serce. Przede wszystkim wypłukują z organizmu szkodliwy cholesterol, dzięki czemu nasze żyły są od niego wolne i lepiej pracują. W dodatku konopie zapobiegają pojawieniu się nowotworów - a zatem warto je jeść! To tylko niektóre schorzenia, przed jakimi można się obronić spożywając łuskane lub niełuskane ziarna konopi. Roślina między innymi jest również skutecznym sposobem na zwiększenie odporności organizmu oraz na polepszenie wyglądu naszej skóry - niweluje bowiem problemy takie jak łuszczyca, czy trądzik.

SKŁADNIKI KONOPI JADALNEJ

Cenne składniki konopiCo takiego musi być w konopi, że tak doskonale wpływa na nasze zdrowie? Prócz wymienionego już wcześniej błonnika, koniecznie trzeba wspomnieć o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka - porównywalnego z tym zawartym w mięsie lub jajkach, lecz o wiele zdrowszego. Konopie jadalne zawierają też liczne witaminy i składniki mineralne (na przykład wapń i żelazo), a także wszystkie niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe.