Czy THC może pomóc w żywieniu chorych na raka?

 Strona główna / Lecznicze zastosowanie konopii / Czy THC może pomóc w żywieniu chorych na raka?

Czy THC może pomóc w żywieniu chorych na raka?

Marihuana i rybi tłuszcz

Kanadyjscy naukowcy badający dietę konstruowaną dla osób zmagających się z nowotworem odkryli niedawno, że aktywny składnik marihuany w połączeniu z rybim tłuszczem jest w stanie obniżyć zarówno ryzyko chudnięcia, jak i niedożywienia będące poważnym problemem pacjentów z chorobą nowotworową. Zarówno utrata apetytu, jak i jadłowstręt to częste efekty uboczne choroby nowotworowej i jej leczenia. Może być to choćby skutek stosowania chemioterapii, ta bowiem zaburza nasz zmysł smaku i węchu nie pozwalając na cieszenie się jedzeniem. Tu dość typowy jest zwłaszcza wstręt do mięsa, którego zapach często jest odbierany przez pacjentów jako nieprzyjemny. Na efekty nie trzeba czekać długo. Osoby zmagające się z chorobą nowotworową bardzo szybko tracą masę mięśniową, łatwo się męczą, a tym samym stają się mniej podatne na działanie stosowanej terapii. Niedożywienie przyczynia się również do tego, że częściej widoczne są u nich związane z nią skutki uboczne. Już choćby dlatego tak ważne jest znalezienie sposobu na poprawę apetytu oraz lepszy sposób odżywiania chorych.

Przywrócenie łaknienia u chorychDo tej pory opieramy się na tak zwanych dietach indywidualnych w przypadkach skrajnych odwołując się również do żywienia pozajelitowego. Pilotażowe badania dotyczyły 21 pacjentów zmagających się z nowotworami złośliwymi w zaawansowanym stadium, choć żaden z nich nie miał zdiagnozowanego raka mózgu. Osoby te znajdowały się w trakcie chemioterapii lub już ją zakończyły, a od przynajmniej dwóch tygodni obserwowano u nich skłonność do przyjmowania coraz mniejszych porcji jedzenia. Eksperyment polegał na podawaniu jedenastu z nich kapsułki z 2,5 miligrama THC. Pozostali pacjenci otrzymywali placebo, choć o zawartości kapsułek nie wiedzieli ani pacjenci, ani lekarze. Terapia trwała przez osiemnaście dni i prowadziła do optymistycznych wniosków, okazało się bowiem, że ponad połowa przyjmujących THC odkryła, że jedzenie zaczyna smakować im nieco bardziej. W grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł zaledwie dziesięć procent. Co ważne, u żadnego pacjenta z grupy z THC nie odnotowano spadku apetytu.